joi, 5 februarie 2009

Protest anti-cipuri la guvern

Protestatarii, membri ai mai multor organizatii reunite in Coalitia impotriva Statului Politienesc, printre care “Asociatia Civic Media”, “Asociatia Adevar si Dreptate”, “Asociatia pentru Apararea Drepturilor Refugiatilor”, “Grupul Independent pentru Democratie”, au purtat pancarte pe care scria “Libertate! Nu pe(rfid)ie”, “Un fleac, don’ comisar, ne-au cipuit” si fotografii caricaturale cu Calin Popescu Tariceanu si Bogdan Olteanu.

Reprezentantii protestatarilor au depus la Guvern si un studiu asupra impactului biocipului si un memoriu cu 10.000 de semnaturi stranse in doua saptamani impotriva obligativitatii introducerii cipului in documentele de identitate. Potrivit acestora, in urma HG 1966/2008 aprobata de Guvernul Tariceanu “pe ultima suta de metri”, s-au instituit pentru romani documentele de identitate cu cip biometric, in principal fiind vorba de pasapoarte side permise auto, urmand ca din 2012 toate cartile de identitate sa contina cip biometric.

Totodata, acestia reclama ca hotararea a fost data fara a fi facut in prealabil un studiu de impact social, economic si religios si fara o dezbatere publica, asa cum a recomandat Comisia Europeana. Forul european a subliniat ca ar fi bine ca in cazul in care se dau asemenea hotarari privind obligativitatea unui cip biometric in acte, sa existe o dezbatere de 36 de luni, estimandu-se ca aceasta ar fi perioada potrivita, au precizat reprezentantii protestatarilor. In opinia lor, instituirea obligativitatii cipurilor biometrice incalca mai multe libertati si drepturi stipulate in Constitutie, inclusiv libertatea de gandire si credinta, ca si libertatea de miscare.

In privinta legii care prevede inregistrarea si stocarea tuturor comunicatiilor electronice personale ale romanilor, reprezentantii protestatarilor au spus ca acest act este contrar articolele 26, 28 si 53 din Constitutie, potrivit carora autoritatile publice sunt obligate sa respecte si sa ocroteasca viata intima, familiala si privata, iar secretul scrisorilor, al telegramelor, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil. Acest lucru a fost reclamat si de ZIUA la Avocatul Poporului.

Sursa: M.I. - Ziua

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu