miercuri, 4 februarie 2009

Comemorarea lui Baba Novac, joi 5 februarie


Fundaţia Protecţiei Sociale filiala Cluj-Napoca va organiza joi 5 februarie un moment comemorativ în memoria haiducului Baba Novac, luptător anti-otoman şi căpitan în armata lui Mihai Viteazul. Evenimentul va avea loc la ora 12 la statuia lui Baba Novac de lângă Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca.

În acest an se împlinesc 408 ani de la uciderea generalului de către Ştefan Csaky, unul dintre conducătorii grupării nobiliare care urmărea răsturnarea situaţiei politice din Transilvania, componentă pe atunci a primului stat naţional românesc care cuprindea toate regiunile istorice. La doar 6 luni după acest asasinat, Mihai Viteazul avea să fie uciş mişeleşte de către generalul mercenar Gheorghe Basta.

Baba Novac s-a născut în jurul anului 1530, în Serbia, în satul Poreč, pe malul Dunării, aproape de Cetatea Severinului din mamă româncă (din familia Basarabilor) şi tată sârb pretendent într-o perioadă la tronul Serbiei. Novac a fost un vajnic luptător împotriva otomanilor, haiduc în Serbia, apoi în Oltenia, a intrat în slujba lui Mihai în timpul atacului armatei lui Mihai Viteazul asupra garnizoanei turceşti din Ada Kaleh şi i-a rămas fidel până la moarte. În timp ce se afla cu o solie, Baba Novac a fost arestat de dieta din Cluj (formată din aristocraţia maghiară) şi condamnat la moarte în Cluj-Napoca, fiind executat prin ardere pe rug la data de 5 februarie 1601. În amintirea lui Baba Novac a fost ridicată în 1975 o statuie, operă a sculptorului Virgil Fulicea.

sursa: George Bara - Napocanews.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu