luni, 9 februarie 2009

Corectitudinea politica izgoneste religia din spitalele britanice

Angajaţii britanici din domeniul sănătăţii riscă să-şi piardă slujbele dacă discută despre convingerile lor religioase cu colegii sau cu pacienţii, susţine “The Telegraph”.

În urma unui scandal de proporţii cauzat de concedierea unei infirmiere care s-a oferit să se roage pentru un pacient în vârstă, presa britanică a descoperit că ministerul sănătăţii poate elibera din funcţie orice angajat care discută despre religie.

Cotidianul “The Telegraph” menţionează un document publicat de ministerul sănătăţii prin care se atenţionează că orice încercare a doctorilor sau a infirmierelor de a predica colegilor sau pacienţilor poate fi considerată hărţuire sau intimidare şi se poate solda cu sancţiuni disciplinare. Grupurile religioase spun însă că prevederile sunt într-atât de vagi încât indică posibilitatea unor abuzuri.

Documentul intitulat “Religie sau credinţă: ghid practic pentru sănătate” proclamă: “Membrii unor religii sunt înclinaţi să predice sau să încerce convertirea altor persoane. Într-un mediu de serviciu, acest fapt poate cauza probleme, întrucât cei nereligioşi sau cei care fac parte din alte religii s-ar putea simţi hărţuiţi sau intimidaţi de un astfel de comportament”.

“Pentru a se evita orice neînţelegere sau plângeri ar trebui să fie pus în vederea angajaţilor încă din prima zi şi reamintit constant că un astfel de comportament, indiferent de confesiunea religioasă, poate fi pedepsit drept hărţuire potrivit normelor disciplinare”, continuă documentul antemenţionat.

Tratamentul aplicat infirmierei Caroline Petrie l-a făcut pe un parlamentar britanic să declare că acest caz scoate în evidenţă “absurdităţile totale ale corectitudinii politice”. “Trăim într-o societate postcreştină şi este în regulă atât timp cât nu ne trezim într-un sistem în care oamenii sunt discriminaţi, nepermiţându-li-se să-şi exprime valorile creştine”, a declarat şi doctorul Peter Saunders, secretarul unei organizaţii a medicilor creştini.

Controversa a început în decembrie, când Caroline Petrie şi-a vizitat o pacientă şi a întrebat-o dacă doreşte să se roage pentru sănătatea ei. Infirmiera a fost suspendată pe motiv că ar fi încălcat codul profesional “promovând cauze care nu au legătură cu serviciile medicale”. Graţie presiunii publice, angajatorii i-au oferit slujba înapoi.
Sursa: Cotidianul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu