vineri, 6 februarie 2009

Manifestatie la Nagasaki impotriva acostarii unei nave de razboi americane

USS Blue Ridge, nava-amiral a celei de-a 7-a flote americane cu sediul în portul Yokosuka, a anunţat că a venit la Nagasaki pentru a promova prietenia japonezo-americană. Însă câteva sute de locuitori ai oraşului, printre care şi supravieţuitori ai bombardamentului atomic, au întâmpinat nava de 19.600 de tone cu un protest vehement.

‘Nu vrem să vedem drapelul american în acest port atât timp cât SUA nu iau decizia de a renunţa la armele nucleare’, a declarat un oficial municipal din Nagasaki, Osamu Yoshitomi.

Primarul din Nagasaki şi guvernatorul prefecturii au refuzat să participe la ceremonia de bun venit, după ce au solicitat, fără folos, autorităţilor celor două state să anuleze vizita. USS Blue Ridge urmează să părăsească luni portul Nagasaki.

SUA au numeroase baze şi peste 40.000 de soldaţi staţionaţi în arhipelag, în baza alianţei încheiate la finalul celui de-al doilea război mondial. Un acord bilateral din 1960 stipulează că autorităţile municipale nu au dreptul de a refuza acostarea unei nave de război americane în port.

Primarul Tomohisa Taue a declarat că această acostare nu face decât să alimenteze nemulţumirea a numeroşi supravieţuitori ai bombei atomice, care aşteaptă un gest din partea preşedintelui Barack Obama în sensul renunţării la armele nucleare.

‘Nagasaki nu poate accepta o escală care readuce neliniştea într-un oraş lovit de bomba atomică’, a precizat el într-un comunicat.

Circa 70.000 de persoane au murit în urma bombardamentului atomic de la Nagasaki, de la 9 august 1945, la trei zile după ce o primă bombă a fost lansată asupra Hiroshimei, soldându-se cu 140.000 de morţi, notează AFP. Sursa: Florin Ştefan - Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu